Catharijneprijs

De Catharijneprijs is een oeuvreprijs ingesteld in 1990 door Vrienden UMC Utrecht (voorheen Catharijne Stichting) en wordt iedere twee jaar uitgereikt. De  Catharijneprijs is bedoeld als erkenning en heeft betrekking op het gehele oeuvre van een gevestigde onderzoeker dat baanbrekend is geweest binnen zijn/haar medisch vakgebied. De prijs bestaat uit een kunstvoorwerp (zie afbeelding) en een geldbedrag van 10.000,- euro. Ook is er een inscriptie met de naam van de prijswinnaar op het beeld dat bij collegezalen/stratenum/Hijmans van de Bergh gebouw staat). Wie krijgt deze prijs in 2016?

Criteria

Oeuvreprijs
Baanbrekend binnen medisch vakgebied
Connecting U: prijswinnaar heeft grote impact op de patiëntenzorg

Historie – wie heeft de prijs reeds in ontvangst genomen?

1990 – Prof. dr. J. J. van Loghem
1992 – Prof. dr. B.G. Ziedses des Plantes †
1994 – Prof. dr. H. Verbiest †
1996 – Drs. F.E.E. Vermeulen
1998 – Prof. dr. C.W. Lillehei †
2000 – Prof. dr. J.C. Clevers
2002 – Prof. dr. ir. M.A. Viergever
2004 – Prof. dr. W. Kuis
2006 – Prof.dr. J.L. Bos
2008 – Prof.dr. D.E. Grobbee
2010 – Geen Catharijneprijs uitgereikt (Child Health heeft een miljoen euro van de Catharijne Stichting en een miljoen euro van het WKZ Fonds ontvangen).
2012 – Prof.dr. Inne Borel Rinkes
2014 – Prof.dr. Willem Mali

Catharijneprijs 2016

Prof. dr. Nine Knoers is hoogleraar klinische genetica en ontving de Catharijneprijs voor haar inzet voor patiëntenzorg en de wetenschappelijke impact daarvan. Daarnaast is zij de drijvende kracht geweest bij het opbouwen van de afdeling Genetica van het UMC Utrecht tot een internationaal toonaangevende afdeling. Dit jaar is de prijs uitgereikt door prof. dr. Hans Bos, hoogleraar Moleculair kankeronderzoek bij het UMC Utrecht.

Catharijneprijs